Welkom

14 januari 2016 | gepost door webmaster in Home - (0 Comments)

H

artelijk welkom op de website van de Marcuskerk in Utrecht. Hier is informatie te vinden over onze gemeente, de vieringen en de diverse activiteiten.
Opmerkingen over de site kunnen via menu ‘contact’ verstuurd worden. Onder dit menu zijn diverse andere contactformulieren te vinden.

 

LB 997 – – en vele duizenden, ontheemd, gevlucht uit eigen land

Voor deze zondag is een lied van de week gekozen dat niet met de lezingen verbonden is, maar meer algemeen toepasbaar is. Opvallend is dat de tekst midden in een regel lijkt te beginnen; wat gaat eraan vooraf? In een tijd waarin het dagelijks nieuws wordt beheerst door mensen die gevlucht zijn uit eigen land, is deze liedtekst hoogst actueel.

Het lied is bijvoorbeeld te gebruiken als gezongen Kyrie, maar ook in de vredesweek of bij andere gelegenheden waarbij vrede en gerechtigheid centraal staan kan het lied gebruikt worden. De actualiteit kan aanleiding zijn dit lied een plaats te geven.

De liedboekredactie trof dit bijzondere lied aan in de bundel van de Lutherse Kerk van de Verenigde Staten. De tekst werd geschreven door de lutherse theoloog Herman G. Stuempfle jr. (1923-2007). De woorden kregen een eenvoudige melodie van Perry Nelson (*1955), die als drie lange zinnen gezongen moet worden. De eerste en tweede melodieregel zijn elkaars varianten. De derde regel is als een refrein en men kan beurtzang toepassen: de eerste twee regels door een solist of een koor, de laatste regel steeds door allen.

Pieter Endedijk, www.kerklied.net

23 oktober

17 oktober 2016 | gepost door Anne-Marie Rutgers in Home | Liturgie - (0 Comments)

Poëzie bij Jeremia 14:7 -10, 19-22

 

‘Waarom bent u als een vreemdeling in dit land, als een reiziger die maar een nacht blijft?’ luidt d evraag van Jeremia aan God. Al is het maar voor even, in dit geval is God er kennelijk nog. In het gedicht van Jellema is het wel anders. God is afwezig. Op vragen komt geen antwoord.

Maar de dichter lijkt dat best te vinden. Een kerkje waarin het geloof begraven lijkt, heeft voor hem een zekere schoonheid. de echo van de klacht van Jeremia lijkt tussen haar muren weggestorven.

Kerkje van Fransum

Bestaat nog god, kleine sarcofaag
van het geloof, even leeg
als de Dorische tempels van Paestum:
hun zuilen een schuilplaats voor andere vogels
als goden – als ik naar hem vraag?

Kleine mummie van steen
zonder hart, tabernakel,
zonder plaats voor een wijkaars, bescherm je
met jouw lichaam ons landschap
als bodem voor hemel? Ik vraag maar.

Stille klankkast voor buiten, voor grutto’s
in juni, het loeiende melkvee bij het hek –
zo gesloten, een avond, ik zit in het gras
tussen jouw zerken, zo ben je het mooist:
dicht, van het uitblijvend antwoord de schrijn.

C.O. Jellema
Uit; Spolia (Amsterdam 1996)

bron: Laetare

Vespers in Zuid Oost

17 oktober 2016 | gepost door Anne-Marie Rutgers in Home | Vesper | Vieringen - (0 Comments)

Op zondag 30 oktober is er om 17.00 uur een vesper in de Nicolaikerk. In de vesper wordt de cantate ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) uitgevoerd. Deze cantate is vermoedelijk geschreven tussen 1728 en 1731 voor het feest van Hervormingsdag (31 oktober) en gebaseerd op een vroegere cantate van Bach, BWV 80a ‘Alles was von Gott geboren’, geschreven in Weimar in 1715. De tekst en de melodie van het koraal ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ zijn van Maarten Luther. Het openingskoor van de cantate wordt gezien als één van de hoogtepunten van Bachs vocale muziek. De lezing, tevens de psalm in de vesper is Psalm 46.Deze psalm inspireerde Luther bij het schrijven van zijn lied ‘Ein feste Burg ist unser Gott’. De uitvoering van deze cantate is ook een mooie opmaat voor het Lutherjaar 2017, waarin we stil staan dat het 500 jaar geleden is dat op 31 oktober 1517 de Augustijner monnik Maarten Luther op de deur van de slotkapel van Wittenberg zijn beroemde ’95 stellingen’ timmerde.

Vocale solisten zijn Paulien van der Werff, sopraan, Dorien Lievers, alt, Sebastian Brouwer, tenor, en Mitchell Sandler, bas. De Cappella di San Nicolaï en de Vespercantorij staan onder leiding van Ko Zwanenburg. Organist is Rienk bakker en voorganger  ds. Sytze de Vries uit Schalkwijk.

Bazaar 2016

14 september 2016 | gepost door Anne-Marie Rutgers in Activiteiten | Bazaar | Home - (0 Comments)

De voorbereidingen voor de bazaar op 5 november 2016 zijn in volle gang.
U kunt uw schone, bruikbare en gebruikte spullen nog inleveren op donderdagochtend 3 november.
Wij vertrouwen erop weer voldoende spullen binnen te krijgen om er een geslaagde bazaar van te maken op zaterdag 5 november.

Met vriendelijke groet,
Beatrix en Jeannette

ober

Elke eerste donderdag en derde donderdag van de maand is het eetcafé Marcus geopend.

Veel mensen eten nu alleen en dat wordt vaak als ongezellig ervaren. Ook is het wel eens fijn als je niet zelf hoeft te koken, maar er voor jou gekookt wordt. Kortom, een mooie gelegenheid om in gezellige sfeer samen met anderen te eten.`
De prijs kan geen belemmering zijn: voor 5 euro ontvangt u een heerlijk 3-gangenmenu.
De doelgroep wordt gevormd door (kwetsbare) ouderen en alleengaanden.

Er wordt gewerkt met een wachtlijst in geval het aantal aanmeldingen de 25 overschrijdt.
Aanmelden kunt u (voorlopig) per mail of telefoonnummer 030-2745036.

Nieuws uit Indonesië

9 juni 2016 | gepost door Nienke de Goeijen in Home - (0 Comments)

Na bijna zeven jaar in Indonesië zijn Gert en Elizabeth de Goeijen nu bezig met de voorbereidingen voor hun terugkeer. In hun laatste Nieuwsbrief leest u meer hierover. Lees hier verder

Zanghalfuurtjes

16 januari 2016 | gepost door Anne-Marie Rutgers in Home | Jeugprojectkoor | Kinderen | Muziek - (0 Comments)

singing-kids-300x239Alle kinderen vanaf 4 jaar zijn van harte welkom om mee te doen.

De komende zanghalfuurtjes zijn op 30 oktober en 20 november. Steeds na de dienst.
Meer weten over de zanghalfuurtjes? Lees dan hier verder

Collectes voor de komende viering(en)

6 januari 2015 | gepost door webmaster in Home - (0 Comments)

Bij de ochtend vieringen wordt er gecollecteerd voor verschillende binnenlandse en buitenlandse doelen en kerkelijke activiteiten. Hieronder staan de doelen met uitgebreide omschrijving van de collectes per zondag, zodat u weet waar uw geld aan besteed wordt.  (meer…)