Vesper

Een vesper is een avondgebed. In de vroege kerk behoorde een vesper tot de getijden en werd gehouden van 17-18 uur. Het woord komt het uit het Latijn, vespera, hetgeen avond betekent.

 

lijn-tussen-categorie

 

Elke eerste, derde en evt. vijfde zondag in de maand is er een vesper. Op de eerste zondag van de maand vindt deze plaats in de Nicolaïkerk, op de derde zondag van de maand in de Marcuskerk. De vesper in de Nicolaïkerk is een muzikale vesper met ruimte voor een korte inleiding en stilte. De vesper in de Marcuskerk biedt ruimte voor een korte meditatie, muziek en stilte. De vesper op de 5e zondag in de maand is een cantatevesper in de Nicolaïkerk.
In beide kerken begint de vesper om 17.00 uur. Bovendien zijn er bijzondere vesperdiensten op de eerste adventszondag, op de eerste zondag in de 40-dagentijd en op Palmzondag. Tevens zijn er vesperdiensten in de Stille week, op maandag, dinsdag en woensdag in de Nicolaïkerk en de rest van de week in de Marcuskerk. Deze vespers beginnen om 19.30 uur.

 

Vespers in Zuid Oost

17 december 2017 | gepost door Anne-Marie Rutgers in Home | Vesper | Vieringen - (0 Comments)

Op 31 december a.s. is er om 19.30 uur in de Nicolaïkerk de oudejaarsvesper. Ds. Dirk Neven is de voorganger. De lezing in deze dienst is Romeinen 8, 31b-39 en als psalm de bekende psalm 121. Ook zingen we het ontroerende lied van de hand van Dietrich Bonhoeffer, Door goede machten trouw en stil omgeven. Bonhoeffer schreef het voor zijn ouders en verloofde, en dat als één van zijn laatste tekenen van leven op 28 december 1944 uit de Gestapokelder werd gesmokkeld.

 
lijn-tussen-categorie

Vespers Marcuskerk

Datum Naam/soort vieringPredikantOrganist / Muzikale medewerking Nevendiensten

lijn-tussen-categorie

Vespers Nicolaïkerk

Datum Naam/soort vieringPredikantOrganist / Muzikale medewerking Nevendiensten